Galeria
Inne z tego źródła
Inne o tej firmie
12 czerwiec 2009, 10:49
Kosmetyki Ekologiczne Bio Plasis Mastyks
InternetUrodaZdrowie
Mastyks to wyjątkowe bogactwo zastosowań i właściwości: leczy rany, działa antybakteryjnie i antyseptycznie (przede wszystkim w jamie ustnej). Oczyszczony mastyks jest głównym i jakże cennym składnikiem: past do zębów, szamponów, perfum, kadzideł.
Wszystko o..MASTYKSIE
Mastyks..pierwsze skojarzenie, to…hmm… substancja nie kojarząca się z kosmetyką, np. składnik werniksów malarskich. Jakie zastosowanie może mieć żywica mastyksowa w kosmetyce? Poznajmy najpierw czym jest mastyks.
MASTYKS (mastic)…
Jest taka specyficzna roślina, która nadaje florze Chios (wyspa na morzu egejskim) wyjątkowe znaczenie: to zdumiewające, wiecznie zielone drzewo Mastic Lentisk zwane Schinos. To drzewo rośnie jedynie na tej wyspie, stąd jego unikalność i chociaż występuje w wielu miejscach na tej wyspie jest także uprawiane w wielu wioskach południowego Chios. Ma postać małego krzewu, z rozłożystymi gałązkami, o jasno albo ciemnoszarym pniu w zależności od wieku drzewa z widocznymi nieregularnymi zgrubieniami, z których pozyskiwana jest żywica mastyksowa. Do prawidłowego rozwoju potrzebuje dobrej pogody i gleby o wyjątkowej, przewiewnej strukturze, która nie zatrzymuje zbyt dużo wilgoci, takiej jak ta, występująca na wyspie: powstała ze skał kredowych. Średnia wysokość drzewa wynosi od 6-10 stóp, a produkcję cennej żywicy rozpoczyna w wieku 5-6 lat. Aktualnie nazwa mastic jest chroniona przez EEC oraz zastrzeżona przez program ochrony nazw handlowych.
„Łzy Chios” i ich wszechstronne zastosowanie nie są niestety tak dobrze znane na naszym rynku kosmetycznym. Jednakże, mamy okazję przekonać się o wyjątkowości mastyksu i jego leczniczych właściwościach, dzięki wprowadzeniu greckiej marki BioPlasis Mastic do naszego sklepu! Poznaj unikalne działanie oleju mastyksowego na własnej skórze!