Wiele osób zadaje sobie pytanie czy dżem to jest to samo co konfitura. Niektórzy uznają te produkty za tożsame, bo oba te przetwory są jakby tożsame. Owoce zamknięte w słoiku – czy jest jakaś różnica? Jest i to bardzo widoczne w sposobie ich przygotowywania. Sprawdź, jak się robi dżem, a jak konfiturę.
Skład jest ważny, jednak najważniejsze jest to, aby w miarę możliwości stawiać na naturalne produkty. Wszelkie pozbawione chemii są jak najbardziej wskazane. Świetnie, jeśli znajdziemy sklep w którym właśnie takie można kupić. Za przykład może posłużyć ten: https://wyrobynaturalne.com/. Tutaj znajdziemy wiele propozycji z półki konfitur, dżemów ale także i przetworów.
Dżem jako słodka masa z owoców
Myślisz dżem, mówisz słodka masa z owoców, w której składzie znajdują się właśnie one i cukier. Ostatni znajduje się zarówno w nim, jak i w konfiturach. To właśnie on konserwuje w klasycznym dżemie ów wyrób. Jeśli jednak nie zależy nam bardzo na długiej trwałości, można z niego zrezygnować (chociaż cukier występuje w owocach naturalnie), albo po prostu znacznie zmniejszyć dawkę. W dżemach sprzedawanych na rynku normy spożywcze jasno regulują zawartość owoców. Mowa o tym, że ma się ich znaleźć przynajmniej 35 g w 100 gramach wyrobu. Domowy dżem można robić z cukrem „do smaku”, tyle, żeby po prostu równoważyć kwaśność danych owoców. Na rynku warto natomiast szukać produktów ekologicznych. Gęstość w większości dodają im naturalne pektyny, które znajdują się w owocach, a wśród nich na przykład w porzeczkach, albo też śliwkach. Różnica między dżemem, a konfiturami to głównie to, że nie gotujemy go kilkakrotnie. Owoce ponadto mogą być zarówno pokrojone, jak i spokojnie rozgotowane.
Zobacz także: https://openzone.pl/wino-i-jego-wplyw-na-zdrowie/
Kilka słów o konfiturze
Konfitura – czym różni się od dżemu? Właśnie głównie wspomnianym sposobem przygotowania jej. Mowa głównie o tym, że do niej dodawane są połówki owoców, albo też w całości. Następnie należy je smażyć w syropie, a potem podgrzewać na małym ogniu. Muszą się rozgotować. Potem z kolei czeka się na ich ostygnięcie. Kiedy to nastąpi trzeba ponownie je zagotować. I tak około 2 czy 3 razy trzeba taki proces powtórzyć.
Zarówno dżemy, jak i konfitury mają swoje zastosowanie w kuchni, często goszczą w domowej spiżarni. Stanowią dodatek do kanapek, ale także wszelkiego rodzaju mięsiw, przełamując ich dość wytrawny smak. Kwesta tego, aby wybierać je mądrze – wśród naturalnych produktów, alby czerpać garściami zarówno z ich dobrodziejstw smakowych, jak i właściwości.
One thought on “Czym się różni dżem od konfitury?”